top of page

Modern spin glass bowl

Kort over het bedrijf & mijzelf,

 

Ik loop sinds januari 2019 stage bij Atelier de Lampion. Zelf studeer ik aan het Grafisch lyceum Rotterdam, aan de opleiding mediavormgeven met de specialisatie Art & Design. In het oude noorden van Rotterdam waar het gebouw van stage te vinden is, vindt je twee bedrijfjes binnen. Atelier de lampion van Evelien de Bruijn, zij ontwerpt en maakt glasramen en -kunstwerken voor particulieren en bedrijven, zij maakt gebruik van vlakglas, vaak in combinatie met andere materialen om haar werk te realiseren. Zij vindt glas een fascinerend materiaal om mee te werken. In de kwetsbaarheid van glas, ziet ze de kwetsbaarheid van mensen. Maar zij ziet ook de hardheid, kleur en reflectie. Met die zintuiglijke eigenschappen van het materiaal, brengt zij verhalen in beeld.

 

Ook vindt je het bedrijf INsides Madelein de Bruijn. De afgelopen jaren werkte ze mee aan nieuwe lichtconcepten voor Albert Heijn supermarkten, restyling van Kentucky Fried Chicken restaurants, openbare verlichtingsplannen en vele particuliere licht- en interieur-ontwerpen. Vaak werkt ze samen met andere freelancers aan een project. Of bij een opdrachtgever op kantoor. Ze is dol op variatie en op het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze werkt graag met duidelijke doelstellingen, afspraken en planningen. Mensen omschrijven haar dan ook als betrouwbaar, enthousiast, resultaatgericht en sociaal.

 

Het leuke aan het werken bij een kleiner bedrijf is dat je meer met de mensen een band creëert. Het is een gezellige werk plek waar je je normaal op je plaats kan voelen. Al om al een leuke gezellige plek om je stage te lopen.

 

 

 

De opdracht

Voor mijn stage bij Atelier de Lampion moest ik voor mijn school, zelf volledig een opdracht ontwerpen en realiseren. Een klant had het prototype van een schaal gezien. Zij wilde graag het tweede exemplaar uit de serie. Omdat zij zo vroeg in het maken van de serie betrokken was, kon zij ook vanaf het begin van het proces haar wensen kenbaar maken. Doordat ik met haar alle wensen en mogelijkheden heb besproken, kreeg zij een schaal die geheel naar haar wens was en uniek is binnen de serie. 

Haar wensen waren:

  • dat hij bij het interieur past

  • de kleur donker rood bevat

  • stabiel kon staan

  • kleurde bij de eiken meubels.

 

atelier-de-lampion-evelien-de-bruijn-tol

Het ontwerp

Voor het ontwerpen van de schaal raakte ik geïnspireerd door een glassoort die in het atelier aanwezig was. De Bullseye fracture streamer had een patroon erin zitten die ik erg interessant vond. Met dat ik mijn achterhoofd ben ik met schetsen begonnen van de schalen. De klant heeft uit drie ontwerpen kunnen kiezen en uiteindelijk is daar een definitief ontwerp uit gekomen. Zo kon ik beginnen met het realiseren van de schaal met de hulp van Evelien.

 

 

 

 

Gefused resultaat.

Nadat ik het definitieve ontwerp had, kon ik beginnen met het snijden van de kleine stukjes glas. De grote platen voor de schaal had Evelien voor mij gesneden zodat ze goed opmaat waren en er een mooie rand op zat. De voorbereidingen zaten er hierna op dus kon ik beginnen met het neerleggen van mijn werk. Toen het allemaal erop lag hoopte ik dat alles goed uit de oven zou komen. Maar had wel het vertrouwen erin dat het resultaat mooi zou zijn. In de oven kon de eerste fase van het fusen van de schaal beginnen zodat de lossen elementen één met elkaar werden. Bij fase twee kon de solide plak van glas over de mal heen gelegd worden waar de schaal uiteindelijk

zijn vorm moest gaan krijgen.

20190416_135702.jpg

Voetstuk

Voor de stabiliteit van de schaal heb ik van een houten teaken plank een voet gemaakt. Met potlood had ik de onderkant van de schaal erop getekend, een beetje off center. Om het gat in de plank te maken waar de schaal in kon staan, heb ik de Dremel gebruikt om de vorm eruit te frezen. Het frezen ging wat stroef omdat teak van zichzelf zeer hard hout is. Tijdens het frezen heb ik vier freeskoppen moeten gebruiken om hem mooi af te kunnen werken. Toen dat klaar was heb ik het teak nog wat donkerder gemaakt met wat beits om hem helemaal te laten matchen met de eiken meubelen. Voor de onderkant van de voet heb ik een vilt laag aangebracht tegen het krassen op de tafel. Ik heb ook vilt aangebracht in het stuk waar de schaal in staat.

 

 

 

Tevreden klant

De klant was zeer tevreden met het resultaat van de schaal. Ze vond hem erg uniek en modern, ze zei dat ik de juiste keuzes had gemaakt met de kleuren en vormen. Het paste perfect bij haar interieur en haar meubels vond ze. Ook was ze blij dat ik er een vilt laag op de voet had gedaan tegen het beschadigen van de schaal en of de meubels. Ze wilden ook wat visitekaartjes hebben zodat ze die erbij kon leggen en mee kon geven aan haar vrienden. 

VoetStukAtelierdeLampion-Seraphstone.jpg
Seraphstone%20Logo_edited.png
bottom of page