top of page

Glass light design

Het afstudeer project,

Tijdens mijn afstudeerperiode van het Grafisch Lyceum te Rotterdam, met specialisatie Art & Design loop ik stage bij Atelier de Lampion. Het Atelier is te vinden in het Oude-Noorden van Rotterdam. In het pand zitten twee bedrijfjes, Atelier de Lampion van Evelien de Bruijn, zij ontwerpt en maakt glasramen en glaskunstwerken voor particulieren en bedrijven. Ze maakt gebruik van vlakglas, vaak in combinatie met andere materialen om haar werk te realiseren. Zij vindt glas een fascinerend materiaal om mee te werken. In de kwetsbaarheid van glas, ziet ze de kwetsbaarheid van mensen. Maar zij ziet ook de hardheid, kleur en reflectie. Met die zintuiglijke eigenschappen van het materiaal, brengt zij verhalen in beeld.

 

Ook vindt je het bedrijf INsides Madelein de Bruijn. De afgelopen jaren werkte ze mee aan nieuwe lichtconcepten voor Albert Heijn supermarkten, restyling van Kentucky Fried Chicken restaurants, openbare verlichtingsplannen en vele particuliere licht- en interieur-ontwerpen. Vaak werkt ze samen met andere freelancers aan een project. Of bij een opdrachtgever op kantoor. Ze is dol op variatie en op het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze werkt graag met duidelijke doelstellingen, afspraken en planningen. Mensen omschrijven haar dan ook als betrouwbaar, enthousiast, resultaatgericht en sociaal.

De opdracht

 

Naast de glas kunst die Evelien al produceerde in haar atelier wilde zij een nieuwe lijn producten gaan ontwikkelen. Lampen gemaakt van gefused glas. Zelf had ze een idee uitgewerkt voor een hanglamp en en heeft mij de opdracht gegeven een tafellamp te ontwikkelen en te maken. Voor de tafellamp was al een klant waarmee ik ook ook nauw betrokken moest werken om zo de wensen van de klant goed tot zijn recht te laten komen in de lamp. 

De wensen waren:

  • dat hij bij het interieur past

  • een strak, moderne stijl

  • stabiel kon staan

  • natuurlijke uitstraling 

 

Lamp.jpg

Gekozen ontwerp

Nieuw ontwerp lamp.jpg

Uiteindelijk nieuwe ontwerp

IMG-20191010-WA0027.jpeg

Het ontwerp

 

Aan de hand van een moodboard heb ik de wensen van de klant vertaald naar concept ideeën. Zo komen daar de mogelijke kleuren en sfeer van de lamp in terug. Maar ook eventueel te gebruiken materialen. Na gesprek met de klant ben ik een aantal ontwerp schetsen gaan maken van hoe de lamp er uit zou kunnen zien. Uit deze schetsen heeft de klant een model uitgekozen wat ik verder uit ben gaan werken.

 

Dit model had een doorzichtige glazen kap met daarin accenten in wit, grijs en zwart. De accenten op de kap zijn vrij strak en geometrisch om een mooi contrast te vormen met de golvende gefusede glasplaat die heel organisch en vloeiend aandoet qua sfeer en vorm.

 

Zo is  de keuze voor de voet ook gevormd door een tegenstelling, glad en ruw, daar is speksteen voor gebruikt. Een zwarte variant waarbij ik zijden zeer glad gepolijst heb en zijde ruw en onbewerkt heb gelaten om zo weer de spanning tussen strak en organisch weer te geven. In de voet en in het glas zijn gaten geboord om het elektra in weg te werken en aan te sluiten. Om zo het geheel tot een werkende tafellamp te vormen. 

Tevreden klant

De klant was zeer tevreden met het resultaat van de lamp. Hij vond hem erg uniek en modern,  zei dat ik de juiste keuzes had gemaakt met de kleuren en vormen. Het paste perfect bij het interieur en de meubels. Ook Evelien was tevreden, de tafellamp die ik gemaakt had paste bij haar eisen van producten die uit haar naam geleverd worden. Zo zou ze in de toekomst indien het heel druk is bij haar bedrijf mij graag nog eens inhuren om te helpen bij de productie. 

Media uiting

Om de nieuwe productlijn te lanceren bij Atelier de Lampion en als onderdeel van mijn stageopdracht heb ik van het eindproduct een media uiting gemaakt. Een onderdeel van deze media uiting was het maken van product foto's. Om de kosten te drukken hebben we niet een fotograaf hiervoor ingehuurd maar omdat ik zelf ook over de middelen en kwaliteiten beschik heb ik dat stuk van de opdracht ook op me genomen. Met de gemaakte foto's hebben we een media uiting gemaakt voor op socialmedia maar ook voor op flyers die ze bij exposities en beurzen uit kan delen of neer kan leggen. 

20191114_124859.jpg
Seraphstone%20Logo_edited.png
bottom of page